Hele bygget skal elektrifiseres på nytt
Saga kino-bygget, eller Odd Fellow-bygget som mange kaller det, ble oppført i 1934. Og kinoen åpnet dørene samme år, da med én sal. Siden utvidet Saga kino til totalt seks saler, og bygget er i dag en institusjon i bybildet. Nå trenger hele bygningen, ikke bare kinodelen, en ny overhaling. Infrastrukturen skal oppgraderes for en ny tid.
Rejlers skal, sammen med Eltera Nordengen, levere såkalte RIE-tjenester i prosjektet, det vil si prosjektering innen svakstrøm og sterkstrøm.
– Dette er et signaturprosjekt for oss, som innebærer å håndtere alt fra dataanlegg, brannalarmer, adgangskontroll, ITV kameraovervåkning, lydanlegg og talevarsling, forteller prosjektleder for RIE-tjenester i Rejlers, Bror Tørudbakken.
Når det gjelder VVS-delen av rehabiliteringen, har Rejlers, gjennom oppkjøpte AJL, vært involvert siden 2020, fra skisse til forprosjekt. Nå har Rejlers fått fornyet tillit også i detaljprosjekteringen, på oppdrag fra Total VVS og Randem og Hübert.
– Den omfattende rehabiliteringen inkluderer utbedring av hele bygget, som rommer både butikker, kontorlokaler, kultur- og næringsbygg, si tillegg til Odd Fellow og Saga kino. Rejlers skal prosjektere alt fra anlegg for varme og kjøling, den sanitære delen, brannslukking og ventilasjon, sier prosjektleder for VVS i Rejlers, Kay Deniz Karayazgan.
Et verneverdig bygg med historisk sus
Deler av bygningen er verneverdig og involverer et tett samarbeid med Riksantikvaren. Saga kino skal bevare inngangsparti, og det blir rehabiliterte kinosaler.
– Den gamle transformatorstasjonen erstattes av en moderne 400V transformator, og bygget vil få et komplett nytt, energivennlig elektrisk anlegg, sier Tørudbakken.
Bygget skal stå ferdig, i ny drakt, i 2026. Da flytter også Cappelen Damm, et av Norges største forlag, inn.
– Dette er et bygg mange har et forhold til, og som jeg har gått forbi utallige ganger. Et bygg med en svært spennende historie. Kjelleren ble blant annet brukt som kommandosentral av det tyske Wehrmacht under den tyske okkupasjonen av Norge under den andre verdenskrig. Det er det ikke så mange som vet. Det er alltid givende å delta i prosjekter som har en relasjon til alles felles historie, sier Deniz Karayazgan.