– Brannutredning begynner med en anmodning fra politiet til det lokale eltilsynet, som vi har avtale med, om bistand. Så reiser jeg ut sammen med politiet, forklarer Vidar Frestad.

Vidar Frestad er elsikkerhetsingeniør i Rejlers Elsikkerhet. Foto: Privat
Han er erfaren med brannutredning fra tidligere, og i fjor tok han nytt sertifiseringskurs i faget på brannskolen i Harstad for å kunne drive mer med brannutredning fremover.
Siden kurset i fjor høst har han rukket å bistå politiet flere ganger. Både i eneboliger der brann har ført til personskade, brann i garasje og i kjeller.
– Ofte er det like viktig å utelukke at brannen har startet i elektriske anlegg eller fra elektriske artikler, som det er å stadfeste nøyaktig hva brannårsaken er. Hvis bygget er helt utbrent er det en veldig krevende jobb, forklarer Frestad.
Snakker med vitner
Det første elsikkerhetsingeniøren gjør på et åsted sammen med politiet er å følge opp informasjon de har fått fra vitner eller brannvesen som var med på slokkingen.
– Vi går gjennom rom som politiet prioriterer og ser etter sikringsskap og elektriske anlegg og ser etter spor etter kortslutning, sier han.

Sikringsskapet kan gi indikasjoner på hvor brannen startet. Foto: Privat
Et kortslutningsspor kan vise nærheten til hvor brannen har startet. De ser etter spor med det blotte øye, eller tar med elektriske komponenter eller annet utstyr inn for å studere det nøyere under mikroskop i laboratoriet. Enten kan det gjøres av Frestad selv, eller så sender politiet det til Kripos, som gjør nærmere undersøke av beslag med blant annet røntgenapparat.

Dette er synet som kan møte Frestad når han kommer til et åsted for å etterforske branntilløp. Foto: Privat
– Håpet er alltid å lokalisere arnestedet og finne ut hvor brannen har startet i samarbeide med politiet. Konkludere med brannårsak er målet. Og vi rangerer sannsynligheten for at den har startet med elektrisk årsak, sier Frestad.
Høres det spennende ut å jobbe i Rejlers? Sjekk våre ledige stillinger her!