Hopp til innhold

INNOVATIVT SAMARBEID: Anders Jensen Jåma i Rejlers Norge og Janne Aas-Jakobsen i Consigli jobber sammen for å forbedre bygge- og eiendomsbransjen med kunstig intelligens. Foto: Vegard Breie.

De siste årene har såkalt BIM-teknologi og tegningsløse byggeplasser skapt nye standarder i bygge- og eiendomsbransjen. Nå skal kunstig intelligens ta prosjektering til et nytt nivå. Det vil gi bedre bygg, samtidig som bransjen sparer tid og penger.

Tverrfaglig koordinering

– Dagens prosjektering, med mye manuelt arbeid og antakelser, er lite effektivt og gir høy risiko for feil. Derfor bistår vi Consigli med å utvikle en datadrevet prosjekteringsløsning som sikrer tverrfaglig koordinering mellom det tekniske, det praktiske og det estetiske i byggene, og analyserer seg frem til den beste løsningen, sier Anders Jensen Jåma, leder for digital innovasjon i Rejlers.

Før var tekniske anlegg en liten del av entreprisene. I dag kan det være nær halvparten av en entreprise, og det stilles helt andre krav til teknologi i bygg.

– Med kunstig intelligens vil vi finne den beste løsningen for fremtidens bygg. Det vil sikre et minimum av energi- og materialbruk, avfall og vann, og ikke minst de beste løsningene for effektiv bruk av eller produksjon i ferdige bygg, sier adm. direktør Janne Aas-Jakobsen i Consigli.

Selvprosjekterende ingeniører

Rejlers bistår Consigli med å kartlegge hva som finnes av data i alle systemer koblet til byggebransjen, hva som finnes av teknologi for å analysere disse, og hvor i forretningsprosessene Consigli kan skape verdi. Parallelt har aktører som Stor-Oslo Eiendom, Entra, JM og GK gruppen bidratt med kunnskap og historiske erfaringsdata fra tidligere prosjekterte bygg.

– Rejlers’ innsikt i byggebransjen og tekniske anlegg har vært avgjørende for å forstå prosessene vi skal automatisere. De er kunnskapsrike og har god teknologiforståelse, både når det kommer til det tekniske og det forretningsmessige. Samtidig er det verdifullt for oss å samarbeide med noen som er uredde for ny teknologi, sier Janne Aas-Jakobsen.

Selv om den nye teknologien blir en slags selvprosjekterende ingeniør, er ikke Rejlers redde for å gjøre seg selv overflødige som rådgivende ingeniører.

– Smart bruk av teknologi vil forbedre og effektivisere mange av de «kjedelige» oppgavene. Vi vil fortsatt være en kompetansepartner som spiller på lag med teknologien, og løfter kvaliteten på prosjekteringen. Consiglis løsning vil både gi mye læring, bedre bygg – og mer tid til å fordype seg i spennende oppgaver, påpeker Jensen Jåma i Rejlers.

Selvbetjent tjenesteplattform

Consigli vil tilby en skybasert tjenesteplattform med selvbetjening.

– Vi skal ikke rykke inn med en gjeng rådgivere eller kjøre et stort dataprosjekt før kundene kommer i gang. Kundene skal selv legge inn alt av dokumenter og data i systemet, og selv hente ut det de trenger av datadrevet innsikt og informasjon i en enkel, visuell løsning med få tastetrykk, forteller Aas-Jakobsen.

Og tjenesten har allerede vært gjennom en liten test.

– Vi kjørte en test med et teknisk rom, der både ventilasjon, rør og elektro var inne. Vi kjørte analyser for å sjekke om det var muligheter for å forbedre og spare plass, eller om det var behov for å bygge større rom. Resultatet var lovende, sier Jensen Jåma.

DELER KUNNSKAP: Det nye digitale verktøyet vil både heve kvaliteten på prosjekteringen og effektivisere mange oppgaver rådgivere gjør i dag. Foto: Vegard Breie.

Kontaktpersoner

Flere nyheter

Rejlers Elsikkerhet AS

Besøksadresse

DEG 16, Dronning Eufemias gate 16
0191 Oslo

+47 958 23 000

elsikkerhet@rejlers.no

Se kart

Rejlers Engineering AS

Besøksadresse

Hovedkontor
DEG 16, Dronning Eufemias gate 16
0191 Oslo

+47 22 33 66 33

Se kart

KANtech AS

Besøksadresse

Storgata 11
0155 Oslo

+47 991 52 180

Se kart

AJL AS

Besøksadresse

Innspurten 1 B
0663 Oslo

+47 917 68 952

Se kart

Hamar

Besøksadresse

Torggata 52
2317 Hamar

+47 951 95 314

hakon.veflingstad@rejlers.no

Se kart

Kristiansand

Besøksadresse

Kongsgård Alle 61
4632 Kristiansand

+47 958 23 000

elsikkerhet@rejlers.no

Se kart

Kristiansand

Besøksadresse

Kjøita 18
4630 Kristiansand

+47 917 14 600

Se kart

Arendal

Besøksadresse

Stoaveien 15c
4848 Arendal

+47 476 69 494

frank.huset@rejlers.no

Se kart

Lyngdal

Besøksadresse

Stasjonsgata 26
4580 Lyngdal

+47 917 69 019

atle.dillerud@rejlers.no

Se kart

Stavanger

Besøksadresse

Vestre Svanholmen 12
4313 Sandnes

+47 958 23 000

elsikkerhet@rejlers.no

Se kart

Sarpsborg

Besøksadresse

Tuneveien 89
1712 Grålum

+47 90046238

sjur.sannerud@rejlers.no

Se kart

Tønsberg

Besøksadresse

Åsylveien 19
3170 Sem

+33 34 99 99

post@omegaholtan.no

Se kart