Hopp til innhold
Glavas gipsplatefabrikk, Gyproc, ligger i Fredrikstad.

ERSTATTER NATURGASS: Gyproc er Glavas gipsplatefabrikk i Fredrikstad. De er godt i gang med det grønne skiftet, og skal erstatte naturgass i produksjon med elektrisitet. Rejlers, med spisskompetanse på dette, er rådgivere i prosjektet. FOTO: Glava.

Rejlers prosjekterer strømforsyning som skal erstatte naturgass som i dag brukes for kalsinering og tørking av gipsplatene Gyproc produserer. Når anlegget er ferdig i 2023 vil Gyproc redusere de årlige utslippene med mer enn 23.000 tonn CO2 og energibruken med 30 prosent pr produsert enhet, samtidig som produksjonskapasiteten økes med 40 prosent.

Norsk pilot før global utrulling

For franske Saint-Gobain, som eier Glava, er elektrifiseringen av Fredrikstad-fabrikken et strategisk pilotprosjekt for de 70 tilsvarende gipsplatefabrikkene rundt om i verden. Rejlers er en av Norges ledende aktører innenfor leveranser til kraftbransjen, og posisjonerer seg nå i dette markedet.

– Vi har jobbet med energi i 75 år, og dette er kjernekompetansen vår. Samtidig er det første gang vi gjør om en eksisterende fabrikk, som bruker gass, til en grønn fabrikk. Vi tror derimot ikke dette blir et isolert prosjekt for oss. Fremtiden er elektrisk, og nå ruster vi oss for å ta flere elektrifiseringsprosjekter i industrien, sier avdelingsleder Jørn Rune Mikalsen.

For å forsyne anlegget i Fredrikstad med nok strøm bygges to nye nettstasjoner med til sammen syv transformatorer, som skal huse tekniske installasjoner til Norges Nett som eier bryteranleggene. Anlegget vil ha et energiforbruk på rundt 240 GWh årlig. Det tilsvarer strømforbruket til cirka 20.000 nordmenn.

Samarbeid har vært avgjørende

Glava har fått mye oppmerksomhet rundt prosjektet, og fikk i august fornybarprisen fra Energi Norge.

STORT ANSVAR: Fabrikksjef Bjørn Olsen har stor tro på at transformasjonen vil gjøre dem mer konkurransedyktige. FOTO: Glava.

– Som en stor aktør i bransjen har vi et ansvar for å gå foran i det grønne skiftet. Det er vi stolte av at vi nå gjør. Prosjektet er omfattende og utfordrende, men vi har heldigvis dyktige ansatte og gode eksterne rådgivere med spisskompetanse på feltet, som sikrer at overgangen til strøm blir så smertefri som mulig. Belønningen får vi etterpå. I tillegg til at det er viktig i miljøkampen, er vi sikre på at transformasjonen også gjør oss mer konkurransedyktige, sier fabrikksjef Bjørn Olsen.

I Rejlers har fem ansatte jobbet heltid på prosjektet det siste halvåret. I tillegg samarbeider de tett med flere andre rådgivende selskaper og partnere.

– Vår styrke ligger både i egen fagkompetanse og i vårt brede nettverk av samarbeidspartnere, som gjør oss i stand til å ta på oss denne typen komplekse oppgaver, sier Mikalsen.

Også for samarbeidspartner og rådgivende ingeniørfirma Dagfin Skaar, som har ansvar for det byggtekniske, er dette et prestisjeprosjekt.

– Det er første gang vi gjør et ombyggingsprosjekt på denne måten. Vi har ikke vært med på å endre energimetoden i en fabrikk før, så dette er veldig spennende og givende, sier daglig leder Øyvind Skaar

Har møtt på utfordringer

Prosjektet i Fredrikstad har bydd på flere utfordringer. Blant annet tar den elektriske strømforsyningen mer plass enn det gassanlegget har gjort. Derfor har Rejlers, sammen med Dagfin Skaar, tenkt kreativt innenfor de rammene de har i de gamle fabrikklokalene, og funnet gode løsninger sammen med Glava.

– I tillegg er det noen kommunikasjonsmessige utfordringer ved å jobbe med en prosjektorganisasjon plassert i fem ulike land, med lange avstander og ulike språk, samt det å sette dem inn i det norske regelverket og norske standarder. Men her syns jeg vi har fått til en veldig god dialog, sier Mikalsen.

Elektrifiseringen av Gyproc, og satsingen til Rejlers på denne typen oppdrag, er helt i tråd med Regjeringens klimaambisjoner Målet er å redusere klimagassutslippene med minst 50 prosent innen 2030, og omstille Norge til et lavutslippssamfunn innen 2050.

– Det er helt avgjørende at vi sammen finner gode løsninger for elektrifisering av industrien i Norge. Vi er stolte av at vi kan bidra til det grønne skiftet, sier Mikalsen, som håper på flere oppdrag i samme størrelse og kompleksitet.

Kontaktpersoner

Flere nyheter

Rejlers Elsikkerhet AS

Besøksadresse

DEG 16, Dronning Eufemias gate 16
0191 Oslo

+47 958 23 000

elsikkerhet@rejlers.no

Se kart

Rejlers Engineering AS

Besøksadresse

Hovedkontor
DEG 16, Dronning Eufemias gate 16
0191 Oslo

+47 22 33 66 33

Se kart

KANtech AS

Besøksadresse

Storgata 11
0155 Oslo

+47 991 52 180

Se kart

AJL AS

Besøksadresse

Innspurten 1 B
0663 Oslo

+47 917 68 952

Se kart

Hamar

Besøksadresse

Torggata 52
2317 Hamar

+47 951 95 314

hakon.veflingstad@rejlers.no

Se kart

Kristiansand

Besøksadresse

Kongsgård Alle 61
4632 Kristiansand

+47 958 23 000

elsikkerhet@rejlers.no

Se kart

Kristiansand

Besøksadresse

Kjøita 18
4630 Kristiansand

+47 917 14 600

Se kart

Arendal

Besøksadresse

Stoaveien 15c
4848 Arendal

+47 476 69 494

frank.huset@rejlers.no

Se kart

Lyngdal

Besøksadresse

Stasjonsgata 26
4580 Lyngdal

+47 917 69 019

atle.dillerud@rejlers.no

Se kart

Stavanger

Besøksadresse

Vestre Svanholmen 12
4313 Sandnes

+47 958 23 000

elsikkerhet@rejlers.no

Se kart

Sarpsborg

Besøksadresse

Tuneveien 89
1712 Grålum

+47 90046238

sjur.sannerud@rejlers.no

Se kart

Tønsberg

Besøksadresse

Åsylveien 19
3170 Sem

+33 34 99 99

post@omegaholtan.no

Se kart